R-medical - RÓZSADOMB MEDICAL CENTER
+36(30) 616-1037

IR AMBULANCIA - Az inzulinrezisztencia korszerű és komplex kezelése

Rossz közérzetet, feszültség, stressz, alvászavar, gyengeség, fáradtság, memória zavar, feledékenység, hangulatingadozás, depresszió, pánikszerű rohamok, szapora szívverés, vérnyomásingadoszás, verejtékezés, soványság, túlsúly, hasi hízás, kajakóma, édesség utáni sóvárgás, farkaséhség, emésztési problémák, pajzsmirigybetegség, menstruációs problémák, PCOS, meddőség? 

Általánosnak mondható tünetek, egy egész napot, de egy életet is tönkretehetnek.
Betegeim elmondásai alapján az esetek többségében a terápia: fogyjon le, szedje ezt, fél év múlva jöjjön vissza. Jó esetben előírnak napi 160g diétát. De miért nem működik ez minden esetben?


Mi is az inzulinrezisztencia?

Nagyon lesarkítva, egy olyan állapot, amikor bizonyos sejtek inzulinfüggő cukorfelvétele lecsökken.
A szervezet kevés szénhidrátból is képes zsírt építeni, még akkor is, ha egyébként ebből glikogént is épíhetne. A károsodott inzulinreceptorok nem engedik be a glükózt a májba és az izmokba, inkább zsírt építenek belőle. Ha már az izmok inzulinrezisztenssé válnak, a zsírszövetek inzulinérzékenyek lesznek.
Magas inzulinszint = zsírosodás, esélytelen a fogyás

Az IR alig 15 éve ismert komplex anyagcserezavar, korszerű terápiája még nem teljesen került át a mindennapi orvosi gyakorlatba. 

A HOMA index (éhomi vércukor x éhomi inzulin/ 22,5) elavult, mert csak a 0 perces vércukor és inzulin értéket veszi figyelembe, tehát téves diagnózishoz vezethet. Minden esetben a teljes 3 vagy 4 pontos vércukor és inzulin görbét kell vizsgálni.

Az IR gyakran PCOS-t, fertilitási problémákat okozhat, a pajzsmirigy alulműködéssel is gyakran együtt jár. Klinikai kutatások szerint az időben fel nem ismert és kezeletlen inzulin rezisztencia 3-5 éven belül diabeteshez vezethet, gyakran alakul ki nem alkoholista zsírmáj, későbbiekben szívinfarktus, sztrók és daganatos betegségek is felléphetnek!

Egyik tünete lehet a depresszió vagy pánikbetegség. Sokan kapnak téves diagnózist és antidepresszáns gyógyszereket, pedig az IR-hez társuló depressziós és pánikszerű tüneteket a vércukor nagy ingadozása okozza, vagyis ezt nem antidepresszánssal kell kezelni! 

Egyre több olyan páciens keres fel rendelőmben, aki a nyugati orvoslás terápiája mellett, a gyógyulása érdekében még többet és aktívabban szeretne önmagáért tenni.
Nekik szeretnék segíteni azzal, hogy a nyugati orvoslás evidenciáit és új kutatási eredményeit ötvözöm a hagyományos kínai orvoslás (HKO) tudásával, amely a szelíd gyógymódok közé tartozik, nem alkalmaz olyan technikákat és beavatkozásokat, amelyek káros mellékhatásokkal járnak, elsősorban a testi és lelki egyensúly megteremtésére törekszik.

Medium = középút, középen állni, egyensúlyban lenni
Medicina = orvosság, orvostudomány, gyógyítás

Az akadémikus orvoslás a betegségeket, tüneteket gyógyítja.
A természetgyógyászat az egész embert tartja szem előtt, holisztikusan vizsgálja, ebből adódóan a komplex megoldásokat is így keresi.
És ne feledjük:  "Az evolúció ma is zajlik,  s az információ korában az a túlélő, aki a hiteles információt meg tudja különböztetni a hamis információtól. "  - Szendi Gábor

Ebben a tájékoztatóban általános információk vannak, melyek nem értelmezhetőek diagnózisként vagy terápiás utasításként, az orvosi szakvéleményt nem helyettesítik.

Az egészség három alappillére:

1.) Kémia
- Táplálkozás egyéni beállítása (inzulinrezisztencia vizsgálat, egyéb laborok és a testösszetétel analízis alapján)
- Vitaminháztartás rendezése (anamnézis, táplálkozási szokások kikérdezése, vitaminok, ásványi anyagok szintjének felmérése után)
- Máj és immunrendszer toxicus terhelésének csökkentése
- Bélflóra támogatása
- Társult betegségek feltárása és egyéb diagnosztikája UH, kiegészítő laborok (IGT, diszlipidémia, PCOS, GERD, pajzsmirigy megbetegedései, autoimmun kórképek, Hashimoto, zsírmáj, epehólyag, Metabolikus szindróma stb.)
- Egyéni ételintolerancia, érzékenység és allergia kivizsgálása - áteresztőbél szindróma, cöliákia, IBS (Irritábilis Bélszindróma) SIBO, (small intestinal bacterial overgrowth) azaz kontaminált vékonybél szindróma , FODMAP (Fermentábilis Oligoszacharidok Monoszacharidok And Poliolok) intolerancia, NCGS, Non-Celiac Gluten Sensitivity, vagyis nem cöliákiás glutén érzékenység, Dermatitis herpetiformis, Duhring-betegség.

2.) Statika
- IR és a sport 

3.) Psziché
- Stresszterheltség diagnosztika (Kardivar®)
- Stresszkezelés (fülakupunktúra, 3-1-2 meridiántorna, autogén tréning, relaxációs technikák, hasi légzés)
- Alvás rendezése
- Elektroszmog terhelés csökkentése
- A Cirkadián-ritmus behangolása

1.Kémia
- Táplálkozás egyéni beállítása
A személyre szabott napi szénhidrát (továbbiakban: CH) bevitel meghatározása a laborleletek kiértékelése után lehetséges. (Állati fehérjét nem, vagy csak keveset fogyasztók adatai különleges figyelmet és elemzést kívánnak.)

Ehhez szükséges a friss inzulinrezisztencia vizsgálat. 0, (esetenként vékony, ill. magas izomtömeggel rendelkezőknél 30. perces) 60, 120 perc cukor+inzulin vizsgálata vérből, egyéb laborok, testösszetétel analízis, BMI és FAT értékek mérése, has, derék, bőrredő, nyak, csukló, boka körfogatmérés.

Orális glükóz tolerancia teszt, OGTT:
Az EBM (Evidence Based Medicine) a normálértékekhez ragaszkodik, egy modern IR specialista megközelítése szerint a normaértékek sokkal szigorúbbak, és figyelembe veszi a szubjektív tüneteket is, hiszen nem a labort kezeli, hanem a beteget!

A vércukorgörbét és az inzulingörbét minden esetben együtt kell értékelni.
Mivel az inzulinérzékenység az ébredést követő órákban a legrosszabb, ám a laborokban a vérvételek szokásos időpontja ekkor van, célszerű a legkésőbbi reggeli időpontra kérni a vizsgálatot.
A zsigeri, más néven viszcerális zsír (belső, hasi) zsír hatására romlik a szervezet inzulin érzékenysége, ezért tanácsos ezt felmérni.
Testzsír % és BMI index mérése hitelesített mérőkészülékkel, figyelembe véve az életkort, és nemet

IR étrend az alap.
Az ételek 3 fő csoportja: 1. Szénhidrát 2. Fehérje 3. Zsír és olaj
Fontos, hogy csak a szénhidrátokat kell számolni. 
A cukrok és a finomított pékáruk, acelluláris CH-k kihagyása alapfeltétel, figyelni a gyors/lassú CH grammok mennyiségére, arányára és napszaki elosztására. A napi CH gramm igényt minden esetben a saját fizikai aktivitásnak és egyéni anyagcsere igénynek megfelelőnek kell meghatározni. A napi fix CH-ból a gyors CH max. 50-55g CH lehet. Edzés után 20 percen belül 10g gyors CH mehet be plusszban, ami nem számít bele a napi fix CH-ba.

Ez egy átlag 160g-os beosztás, az egyéni igények szerint ajánlatos arányosan módosítani a megadott személyes értékekre.
Reggeli 7-8 óra: 30g lassú felszívódású CH
Tízórai 9-10 óra: 10g gyors, 10g lassú
Ebéd 12-14 óra: 20g gyors, 30g lassú
Uzsonna 16-17 óra: 20g gyors, de be kell lassítani
Vacsora 19-20 óra: 30g lassú
Késői vacsora 21-22 óra: 10g lassú
Ha kimarad a késői vacsora, akkor a normál vacsora: 40g CH, ebből max. 10g CH gyors

Az alkohol is CH: lehetőség szerint az édes italokat, rövideket, koktélokat, gabonából készült italokat, így a sört is kerülni, alkalmanként megengedett az extra dry pezsgő és száraz fehér, rozé, és vörösborok.

Egy kis segítség: http://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php    

6 hónap után kontroll vizsgálat, a már bevezetett reggelivel és nem a szokásos glukóz szirup terheléssel, ha nem mutat megfelelő javulást, akkor IR gyógyszer.

kaja-koma


- Vitaminháztartás rendezése
"A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.“ Szent-Györgyi Albert
Ez minden esetben személyes találkozás, laborleletek alapos elemzése, anamnézis felvételel után, személyre szabottan lehetséges. A szervezetet fel kell tölteni vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, mert étkezéseink ezeket már nem tartalmazzák kellő mennyiségben. 
Kiemelten fontos a vitaminok és ásványok komplex szedése. A legkiválóbb, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem biztosított megfelelő mennyiségben a bevitelük. 
A vitaminok szedésének fontosságát elsősorban nem a krónikus betegségek megelőzése indokolja, hanem az, hogy a szervezet nem tud normálisan működni vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nélkül. Ezek hiányában vagy nem megfelelő arányukban támadhatnak zavarok, amelyek hozzájárulhatnak a civilizációs betegségek kialakulásához. De megfelelő mennyiségben való jelenlétük csupán a normál működés minimális feltétele.
Fontos! Az Ir-re gyakran felírt Mercformin, sok esetben B12 hiányt okoz.

Figyelem! A vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és étrendkiegészítők szedése nem helyettesítik a változatos, egészséges étrendet és életmódot, csak személyre szabottan alkalmazható, az egyéni érzékenységek, esetleges alapbetegségek figyelembe vételével, gyógyszerszedés esetén a kezelőorvossal egyeztetve, a lehetséges mellékhatások, keresztreakciók, blokkolások kivédése érdekében.

- Máj és immunrendszer toxicus terhelésének csökkentése:
Javasolt kerülni az immunrendszert megterhelő, általános gyulladást okozó ételeket, vegyszereket, adalékanyagokat, kemikáliákat ételben és vízben.
Vagyis:
-cukrok, édesítőszerek,
-glutén tartalmú gabonák tejtermékek,
- szaponinok, azaz krumplifélék, Izoflavonok, azaz szója, kukorica, hüvelyesek, földimogyoró is.
- tejfélét, mert kimutatták, hogy a tejtermékek fogyasztását követően a vérben több inzulin van jelen, mint amennyit az elfogyasztott laktóz indokolna. Ez azt jelenti, hogy a laktózon kívül a tejnek valamely egyéb összetevője serkenti az inzulin kiválasztást. 
-pajzsmirigy betegeknek még egyéb anyagokat is tanácsos kerülni.
- autoimmun betegségek esetén még szűkül az alapanyagok listája az AIP (autoimmun protokoll) diéta szerint.

- Bélflóra támogatás: Az összes cukor és nagyon magas keményítő tartalmú étel tilos!
Bár nem javasolt alapanyag a rizs, de a megfőzött és visszahűtött rizs nem emeli annyira a vércukor-szintet, glikémiásan jóval kedvezőbb hatású, rezisztens keményítő, ami a bélbaktériumok kedvenc tápláléka.
Más zöldségek is tartalmaznak nagy mennyiségben ilyen prebiotikus tulajdonságú keményítőket, ezek jelentős részben nem emésztődnek meg a vékonybélben (nem úgy, mint a cukrok), így szintén táplálják a vastagbél jótékony baktériumait, amik viszont többek között rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő a szervezet számára. Milyen csodálatos együttműködés! Éljenek a Japánok és a sushi!

Ha puffadás, hasmenés is van, akkor gyanakodni lehet FODMAP intoleranciára.  Ezek rövid láncú CH-k, néhány embernek nehéz megemészteni, nagyobb mennyiségben való fogyasztásuk a vastagbélben folyadékbeömlést okoz, vagyis hasmenés lesz tapasztalható.
Anamnézis során felmerülhet még az áteresztőbél szindróma, IBS, SIBO, NCGS, cöliákia, ezek további vizsgálatokat, elemzéseket kívánnak. 

Ha bőrtünet van, hajhullás, száraz bőr, Dermatitis herpetiformis, Duhring-betegség, glutén intolerancia irányba mindenképp tovább vizsgálni.

Céklalé teszt: nem más, mint cékla, vagy céklalé fogyasztása.
A gyomorban lévő sósav, a vas-ionok és a vastagbél baktériumai képesek elszínteleníteni a cékla festékanyagát. Minél pirosabb a vizelet, annál gyengébb a gyomorsav, így nem lesz kielégítő a fehérjebontás, a félig emésztett fehérjék kiléphetnek az áteresztő bél falán, és gyulladást okozhatnak.
Figyelem! Ha a bélben nem megfelelő a felszívódás, nyilván a vitaminok, ásványok szintje is alacsony marad.

Glikámiás index, azaz mi a lassú és gyors CH?
Glikámiás index, a GI, egy tápanyag vércukorszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. A cukor glikémiás indexe 100, ehhez viszonyítjunk a többit.
Főként az 50 alatti glikémiás indexű ételeket részesítsük előnybe.
A CH-k felszívódásának gyorsasága, vérbe jutása, hatása, mindig az adott élelmiszer, fehérje, zsír, rost, víztartalmától, és ezek arányaitól függ. 

sport-kramer-agi


2. Statika
- IR mozgás
Sport, mozgás mindenképpen kell, jó tesz a séta a jó levegőn, úszás, kerékpározás…Mozogni kell sokat, ha túlsúly van, eleinte gyengéden, keveset, később növelve az adagot. A kettes B típusú, fehér izomrost megmozgatása a cél. Fontos egy kis izmot felépíteni, pl. súlyzós edzéssel. Az izmoknak és a májnak van a legnagyobb glikogén raktára.
Cardio + izomépítő edzés, a személyiséghez, habitushoz illő, örömteli sport végzése a leghatékonyabb.
Edzés közben az inzulin receptorok érzékenysége a 20x-osára nő, de ez a hatás csak 24-48 órán keresztül tart, utána visszaáll. Tehát leginkább a kétnaponta végzett edzés tudja elérni a legjobb hatást. Ha nincs izzadás, az nem edzés. Ez az IR-re a legjobb gyógymód.

3. Psziche
- Alvás: az alvászavar elhízást és egyéb betegségeket okozhat. Kialvatlan ember mindig több szénhidrátot kíván, és nem megfelelő a hormonális szabályozása. Egy éjszaka alvásmegvonás kb. 25%-kal rontja az inzulinérzékelő receptorok működését. (Melatonin, Leptin, Leptinrezisztencia, Inzulinrezisztencia összefüggései.)

- A Cirkadián-ritmus behangolása: circa=körül, megközelítőleg és a diem=nap szavakból tevődik össze, azaz élettani napszaki ritmus, amely szabályozza a napszaki ritmus szerinti biológiai folyamatokat.
Ha jól működik, jobb az alvásminőség, fokozott a nappali éberség, jobb az emésztés, jobb az inzulin-érzékenység, ideálisabb a testsúly.
Az elektroszmog tehelés csökkentése kiemelten fontos.

- Stresszcsökkentés: „Stressz a lelke mindennek” dr. Kricsfavi Péter hiánypótló könyve hamarosan E-book formában.
Stresszkezelés nélkül nincs IR gyógyulás. 
A  többletinzulin nem csak mint vc szabályozó hormon okoz problémát, hanem mint „stresszhormon”, stressz választ kiváltva végigfut az egész szervezeten.

A rendelőben egy EKG készülék speciális kiértékelő szoftverével a stesszterheltség és adaptációs képesség, a szervezet tartalékainak, a szív-keringés és a vegetatív idegrendszer állapotának vizsgálata (Heart Rate Variability/HRV).
Légzőgyakorlatok elsajátítása, 3-2-1 meridiántorna, szabadlevegőn tartózkodás, meditációs gyakorlatok végzése, jóga, PM vagy PCOS esetén AVIVA torna.
Lelki egyensúly megteremtése, művészeti élmények befogadása zenehallgatás, színház, stb. Egy (vagy több) örömteli hobbi űzése, kiegyensúlyozott szexuális élet.

Stressz kezelése fülakupunktúrával.
Heti egy alkalom a rendelőben, időtartam kb. 10-15 perc, tartóstűk alkalmazása.
Javasolt időtartam 6 hétig heti 1x, utána kéthetente 1x 4 alkalommal, majd havonta 1x 2-6 hónapig.design: Gexa’Software International Kft.


COPYRIGHT Benefit Plus Kft. 2016 - minden jog fönntartva!