R-medical - RÓZSADOMB MEDICAL CENTER
+36(30) 616-1037

KARDIVAR® szívvizsgálat

Mérés, kiértékelés és terápiás eljárások a szívfrekvenciavariabilitás segítségével.

A szívfrekvenciavariabilitás (Heart Rate Variability = HRV) mérése az USA kardiológusai számára az aranystandardhoz tartozik. A szívfrekvenciavariabilitás jelentőségét az Egyesült Államokban az is mutatja, hogy a szakirodalom és nyilvánosságra hozatalok közel 90%-a az USA-ból származik.


A szívfrekvenciavariabilitás (HRV) alapelvei


A HRV a szív neurovegetatív aktivitásának és autonóm funkcióinak mérésnagysága. Leírja a szív adottságát arra vonatkozóan, miként képes a belső és külső környezet megváltozott terheléseire a szívveréstől szívverésig eltelt időtartamot folyamatosan megváltoztatni (RR-távolságok), és ezzel kimutatja a szív alkalmazkodását.

A szív ezen alkalmazkodóképessége a sympathikus és parasympathikus idegrendszer optimális összjátékán, együttműködésén nyugszik.


A parasympathikus magasfrekvenciájú elektrikus impulzusai a szív pulzusának gyors csökkenéséhez vezet; az acetylcholin kiválasztása gyors értágulást eredményez. A sympathikus alacsony frekvenciájú impulzusai ezzel szemben a szívritmus emelkedéséhez vezet; az adrenalin és noradrenalin felszabadulása következtében.

electrical-heart

Növekvő testi aktivitásnál lecsökken a parasympathikus hatása; ilyenkor a sympathikus a testi aktivitásnak megfelelően emelkedik, tehát a szívfrekvenciavariabilitás nyugalomban mindig nagyobb, mint testi aktivitásnál.

Megfelelő szívfrekvenciavariabilitást akkor ér el a szervezet, ha egyensúly áll fenn a sympathikus és parasympathikus rendszer között (sympathikus = a vezetésnél a gázpedál, parasympathikus = a fék, technikailag jól karbantartott és felelősségteljesen használatban).

A KARDIVAR ®-rendszerrel végzett szívfrekvenciavariabilitás mérés és kiértékelés segítségével a sympathikus és parasympathikus idegrendszer együttműködése könnyen áttekinthetővé válik, illetve kimutathatók az összjáték tartós hiánya következtében kialakulható egészségkárosodások.


Az általunk végzett szívvizsgálat kiválóan alkalmas a szervezet stressz-terhelés adaptációs szintjének kimutatására.

A rövidtartamú stressz ideje alatti megemelkedett cortisol-szint hízást eredményez, a tartós stressz alatti adrenalinnal parallel csökkenő cortisol hypoglykémiás állapothoz vezet, amelyeket aztán snack’s-ek és édes italok („farkasétvágy”, „édesség megkívánása” esetei) fogyasztásával próbálunk meg kiegyenlíteni. A következmény: testsúlygyarapodás/hízás, diabetes-tendencia. Lelkileg veszélyesebb a szenvedély-betegségekbe, mint pseudó/ál-kiútba menekülés; pl. a nikotin, elekroszmog, drogok.


A krónikus stressz a szervezetben meghatározott időrendben zajlik (chronifikált); ez annyit jelent, hogy önállósítja magát és aztán, mint önálló-tartós-program fut. Összehasonlítva: egy autónál, ahol az 5. sebesség elromlik, később a terhelésre a 4. is tönkre megy. 
Legkedvezőtlenebb esetben tehát a sorrend a következő: akut stressz → krónikus stressz → Burn-out tendencia → Burn-out → CFS1 → súlyos betegség. 
A feladat ezért az egyén státuszát ebben a folyamatban felismerni és megfordítani annak irányát.

circuit-heart

A krónikus stressz következtében fellépő tipikus stabilitás/merevség (Starre)-betegségek: arteriosklerosis, szívinfarktus, M. Parkinson; a Burn-out-állapot következtében fellépő tipikus chaos-betegségek: allergiák, neurózis, autoagresszív betegségek, és tumor-betegségek/rák.

Ezek a betegségek együtt az összes elhalálozási okok több mint 80%-át teszik ki!design: Gexa’Software International Kft.


COPYRIGHT Benefit Plus Kft. 2016 - minden jog fönntartva!