R-medical - RÓZSADOMB MEDICAL CENTER
+36(30) 616-1037

SZENVEDÉLYEM A PALEO

„Az egészség nem más, mint a minket érő külső és belső hatásokhoz való folyamatos és rugalmas alkalmazkodóképességünk.“ 
Prof. Michael Kucera
Magyarországon a paleo életmód 2009-ben Szendi Gábor Paleolit táplálkozás című könyvének megjelenése és hatalmas sikere után kezdett el széles körben terjedni.

 

 


„Őspaleos“ vagyok, 2010 január eleje óta, én és családom paleo módon élünk, táplálkozunk, tehát „elsőkézből“ vannak tapasztalataim, milyen az átállás, mik a kezdeti nehézségek, buktatók, de arról is, hogyan jönnek az első sikerek, milyen eredményekre lehet számítani.
Több tanulmányom jelenet meg a Paleolt Életmód Magazinban, több televízióban nyilatkoztam a témával kapcsolatban. Ezek megtalálhatók a media menüpont alatt. Célom nemcsak a tünetek megszüntetése, hanem a kiváltó okok felkutatása és azok komplex kezelése. Specialitásom, a táplálkozással összefüggő állapotok, betegségek kiegészítő terápiája. 
Számos civilizációs betegség kiválóan „kezelhető” a megfelelő táplálkozással, mint pl. a szervezet szintű gyulladások, metabolikus szindróma, túlsúly, inzulin rezisztencia, IGT, cukorbetegség, diszlipidémia, epehólyag betegségek, nem alkoholista zsírmáj, magas vérnyomás, szívműködés zavarai, a pajzsmirigy különféle megbetegedései, hormonbetegségek, köszvény, allergia, bizonyos bőrbetegségek, Dermatitis herpetiformis, autoimmun kórképek, termékenységi problémák, klimax, PMS, PCOS, GERD, IBS, SIBO, FODMAP intolerancia, NCGS, hisztaminérzékenység, depresszós tünetek.

Praxisomban is sikerrel alkalmazom a táplálkozás terápiát, mint kiegészítő terápia a meglévő betegségek gyógyításához, vagy megelőzésként, hiszen egészségünk három alappillérének egyike.

1.) Kémia, azaz a táplálkozás és vitaminháztartás rendezése
2.) Statika, azaz kiegyensúlyozottság az élet minden területén, a mozgás fontossága
3.) Psziché, azaz harmónia, boldogság, tanulás, fejlődés, flow, stresszkezelés, Cirkadián-ritmus rendezése

Ma már egyértelmű, hogy a nyugati típusú étrend milyen negatív hatással van a szervezet működésére. A paleo életmódváltóknak hála, mára szinte minden hagyományos ételnek megszületett a paleo alternatívája. 8 év alatt számos, paleo étrendbe illeszthető alapanyag ma már könnyedén megtalálható és beszerezhető.  Megszületettek az első gasztroblogok, és azóta is gombamód szaporodnak.

Ahogy Szendi Gábor megfogalmazza, és én is ezt preferálom, „a realista paleo a ma elérhető alapanyagokból állítja elő azokat az ételeket, melyek az emberi szervezet számára evolúciós okokból megfelelőek. Mindemellett a paleo egy folytonosan fejlődő rendszer, mely figyelemmel kíséri és integrálja a legújabb tudományos kutatások eredményeit.“

A cél nem az, hogy a gabonaliszteken és tejtermékeken alapuló recepteket paleosítsuk, vagy hogy kizárólag húson, salátán és zöldségen éljünk, friss vért hörpöljünk, zsírt kanalazzunk, csontokat ropogtassunk, és desszertként maglisztekből rekonstruált édességekkel vígasztaljuk magunkat. Meg kell találnunk az egyensúlyt itt is, szem előtt tartva a paleo alapelveket, figyelve a minőségre és mennyiségre. Nem biztos, hogy amire rá van írva, hogy paleo, az valóban az is.
És itt még egy fontos „szendiség“ :
Az evolúció ma is zajlik, s az információ korában az a túlélő, aki a hiteles információt meg tudja különböztetni a hamis információtól.

Mire számíthatsz, ha felkeresel?
Ars Poeticám: Naprakész tudással és empátiával gyógyítani.

Miben vagyok más?
Nem javaslok recepteket, beszerzési helyeket, de ha megkérdezed szívesen segítek ezekben is. Remek paleo szakácskönyvek vannak a könyvesboltokban, főzőtanfolyamok, a konyhai megoldások így megtalálhatók.
Segítek eligazodni a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek világában, beszerzési módjainak, lehetőségeinek útvesztőiben, megtalálni, összeállítani ezeket az állapotodnak megfelelően. Itt kijelentem, nem vagyok tagja semmilyen MLM szervezetnek, csoportnak, nem vezérel jutalék megszerzése, kizárólag a minőség és ár/érték arány amit szem előtt tartok.

"A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg.“ Szent-Györgyi Albert
„A vitaminok szedésének fontosságát elsősorban nem a krónikus betegségek megelőzése indokolja, hanem az, hogy a szervezet nem tud normálisan működni vitaminok és ásványi anyagok nélkül. Ezek hiányában támadhatnak zavarok, amelyek hozzájárulhatnak a civilizációs betegségek kialakulásához. De megfelelő mennyiségben való jelenlétük csupán a normál működés minimális feltétele.“ Sz.G.

Nálam a hangsúly elsősorban a paleo egészségügyi hatásainak megismertetésén van, igyekszem elmagyarázni, megértetni az alapelveket, azok működési mechanizmusát, fontosságát.
Amennyiben vannak orvosi leleteid, ambuláns lapok, zárójelentések, laborok, az mindenképp segítség, de nem feltétel. Ma már több magánlabor is rendelkezésre áll célirányos vizsgálatok végzésére, sőt, a lakhely szerinti területi ellátás részeként lehetőség van beutaló nélküli, térítéses viszgálatok végzésére is. Mindemellett a szubjektív tünetek nagyon fontosak, hiszen nem a labort gyógyítjuk, hanem a beteget.
Ha felkészülten érkezel, több időnk lesz a lényegi dolgokra, tehát sokat segít, ha hozol magaddal táplálkozási naplót, melyben legalább két hétig felírsz minden egyes falatot és kortyot, mikor, mit, mennyit...sőt, ha szedsz gyógyszert, vagy más kiegészítőt, vitamint, ásványi anyagot, azt is.  Ezeknek nem a márkája érdekel, és hogy hány szemet szedsz, hogy piros vagy sárga, kicsi, nagy, kerek, vagy kapszula, hanem a pontos összetétel és dózis.
Az életmódváltás elkezdése után sem engedem el a kezed, hasznos, ha időnként visszajössz, megbeszéljük az elért eredményeket, kontrolláljuk laborvizsgálatokkal, finomítjuk, mindig az aktuális állapothoz igazítjuk.
Ha külföldön élsz, Budapesten, vagy vidéken, nehezített az eljutásod hozzám, lehetőség van Skype-on konzultálnunk, bár jobban szeretem a személyes találkozót. Erről bővebben találsz itt az oldalamon információt.

 Legyen közös szenvedélyünk a paleo!

 design: Gexa’Software International Kft.


COPYRIGHT Benefit Plus Kft. 2016 - minden jog fönntartva!