R-medical - RÓZSADOMB MEDICAL CENTER
+36(30) 616-1037

Lehet, hogy gyógyszerfüggő vagyok?

Riasztó, hogy az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb a depressziósok aránya.
Az Eurostat nemrég közzétett adatai szerint az EU átlaga 6,8 százalék, addig a magyar felnőttek 10,5 százaléka szenved depressziótól. A WHO adatai szerit 1990-2013 között a 53,4 %-kal nőt a depresszió gyakorisága.


Egy szakmai konferencián elhangzott statisztika szerint évente 480 millió Xanax és Frontin, és 80 millió Rivotril fogy el hazánkban! Ha nem számoljuk a csecsemőket és kiskorúakat, akkor a lakosság kb. 70%-a szed nyugtatókat, szorongás- és feszültségoldókat, így évente 1 főre kb. 80 tabletta jut! 

A gyógyszerfüggők nagy része idős ember, többnyire altató és nyugtatófüggő, ebből kb. 60% nő.

A pontos szám nehezen megbecsülhető, mert sokan nem ismerik be, illetve nem tartják magukat függőnek. Sok embernél „ csak" alacsony dózis-függőség alakul ki, ezért tévesen azt hiszik, hogy kontrollálják gyógyszerszedésüket. 
A gyógyszerfüggőségnek három szakasza van. Az első maga a gyógyszer hosszabb ideig való szedése, ebből alakul ki a hozzászokás, s ha már nem elég a megszokott dózis a kívánt hatás eléréséhez emelni kell az adagot. Ha a beteg nem jut időben, vagy a számára szükséges dózisban a megszokott gyógyszeréhez, elvonási tünetek alakulhatnak ki. 

gyogyszer-fuggoseg-f

A leggyakrabban a következők válhatnak veszélyessé:
a benzodiazepin tartalmú altatók, nyugtatók, ópiáttartalmú fájdalomcsillapító szerek, de az enyhébb fájdalomcsillapító hatóanyagok pl.: acetil-szalicilsav, paracetamol, stb. is okozhatnak hozzászokást hosszú távú szedés mellett. 

Hashajtó és orrspray hosszú ideig történő alkalmazása is függővé tehet, és ismert a vérnyomáscsökkentő-, vagy béta-blokkoló-függőség is. 

Gondolom, a máj és vesekárosító hatást meg sem kell említenem, az egyéb mellékhatások mellett.
A megoldás, orvosi felügyelettel, fokozatosan kell csökkenteni a dózist. Ha valaki évek óta függő, hónapokra van szükség a leszokáshoz.

Ebben nagy segítséget nyújt a fülakupunktúra, mely közvetlenül az idegek és az agy receptoraira hat, ezért használható nagyon eredményesen a függőségek kezelésére.
A NADA protokollt úgy fejlesztették ki, hogy segítse a máj és vese munkáját, a vegetatív idegrendszer működését, enyhítse a megvonási tüneteket, mellékhatásmentesen biztosítsa a leszokást.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet, 1979, 2002) és a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Bizottságának 1998-as állásfoglalása szerint a hagyományos kínai orvoslás, az akupunktúra és az azt terápiásan alkalmazó és vizsgáló egyéb eljárások a természetgyógyászati diszciplínák 1. csoportjába, vagyis a tudományosan bizonyított és hivatalosan elfogadott gyógymód, és hatékony terápia kategóriába tartoznak. 


design: Gexa’Software International Kft.


COPYRIGHT Benefit Plus Kft. 2016 - minden jog fönntartva!